آرزو میرزاخانی – روزنامه قانون: فسیل های ۹۰ میلیون ساله ای که ۴۰ سال پیش در سایت مراغه کشف و برای انجام یکسری مطالعات به ایالات متحده آمریکا فرستاده شده بود، سرانجام به ایران استرداد داده شد.
در بین سال های ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۶ میلادی محققان ایرانی به همراه چند محقق آمریکایی دست به اکتشاف بزرگی در سایت باستان شناسی مراغه زدند. نتیجه این اکتشاف، کشف ۳هزار قطعه فسیل بود. در همان زمان تصمیم گرفته شد تا بخشی از فسیلهای کشفشده برای شناسایی و مطالعات بیشتر به ایالات متحده آمریکا فرستاده شود. اکنون حدود ۴۰ سال از این تصمیم می گذرد. اقدامی که نه در آن سندی امضا شد و نه ضمانت نامه ای.
هیچکس از تعداد واقعی فسیل ها اطلاعی نداشت زیرا سندی یا دست نوشتهای برای نشان دادن اطلاعات دقیق در این باره موجود نبود. بررسی فسیل های مراغه در غبار روزهای پر جنب و جوش انقلاب اسلامی گم شد و با تیره و تار شدن روابط ایران و آمریکا به نظر می آمد که بازگشت این قطعات به وطن که عمری بین ۸ تا ۹ میلیون سال دارند بعید باشد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم این فسیلها که در واقع بخشی از اموال ایران بود، همچنان در ایالات متحده باقی مانده و این کشور از تعهدات خود برای بازپس دادن آنها سرباز زد.
بر همین اساس در سال ۱۳۶۱ ایران برای استرداد فسیلها به عنوان بخشی از اموال خود و دریافت خسارت وارده، دعوایی علیه دولت آمریکا به علت نقض تعهدات خود در دیوان دعاوی ایران-ایالات متحده (لاهه) ارائه داد، پس از طرح دعوا نیز دولت آمریکا همچنان به بهانه واهی از همکاری و انتقال آنها به ایران امتناع کرد تا این که تبادل لوایح و مدارک بین طرفین پایان یافت و حتی جلسه رسیدگی دیوان به دعوی نیز با حضور نمایندگان سازمان حفاظت محیط زیست در آبان ماه ۱۳۹۳ برگزار شد. در نهایت به دنبال پیگیریهای حقوقی مستمر در دیوان داوری ایران-آمریکا و در جریان جلسات رسیدگی دیوان، دولت ایالات متحده آمادگی خود را برای همکاری و انتقال این اموال به ایران با هزینه خود به همراه نتایج تحقیقات و گزارشها روی این فسیلها اعلام کرد.
فسیل های مراغه در موزه تاریخ طبیعی ایران می مانند
سرانجام دو ماه پیش کارشناسان سازمان محیطزیست برای شناسایی فسیل های مراغه راهی ایالات متحده شدند. پس از تحقیقات ۲۵ روزه نیز تمامی فسیلهای مراغه به همراه کارشناسان به ایران آورده و فعلا در معاونت طبیعی سازمان محیط زیست نگهداری میشود. قرار است این فسیل ها به موزه ملی تاریخ طبیعی ایران منتقل شوند. در همین خصوص « زهرا اورکی»، رئیس گروه دیرینه شناسی دفتر موزه تاریخ طبیعی در گفت و گو با «قانون» گفت تعداد یک هزار و ۳۵۱ فسیل و یک توده به ایران استرداد شده و دولت آمریکا متعهد شده است که دیگر هیچ فسیلی از مجموعه مراغه در این کشور وجود ندارد.
نظر شخصی او این است که این فسیلها باید به عنوان یک مجموعه در دفتر موزه نگهداری شوند زیرا روی نمونه ها هم کد بین المللی mmtt خورده و این به معنای موزه تاریخ طبیعی ایران است. او در پروژه بازگرداندن فسیلهای مراغه مسئول شناسایی و تعیین اصالت بوده و میگوید که شناسایی این فسیلها حدود یک سال زمان برد زیرا ابتدا تصاویری از فسیل هایی که در آمریکا بود را در ایران مطالعه کردیم و سپس به صورت فشرده روزی ۱۲ ساعت در ایالات متحده توانستیم در عرض ۲۵ روز همه فسیل ها را شناسایی و به کشور بازگردانیم.
کشف ۶۰ درصد از استخوان های یک ماموت در سایت مراغه
اورکی همچنین از ادامه کاوش ها در منطقه مراغه خبر داد که منجر به کشف ۶۰ درصد از استخوان های یک ماموت شده و قرار است پس از تکمیل مطالعات در موزه تاریخ طبیعی برای بازدید عموم به صورت استوار قرار داده شود. او همچنین درباره توده ای که به همراه فسیل ها وارد کشور شده است گفت که این توده مربوط به یک گوشتخوار است که به یکباره فسیل شده و به همین حالت به ایالات متحده فرستاده شده، اما گویا مطالعه چندانی روی این توده که متعلق به یکی از گربهسانان است انجام نشده و قرار است این مطالعات در ایران انجام شود.
هر چند یک بار باز شده اما کار چندانی روی آن نشده است. نمونه کمی کپک زده بوده و بناست تا چند هفته آینده باز و پس از ضد عفونی کار مطالعات آن آغاز شود.به گفته اورکی دیگر نمونه های وارد شده هم به صورت قطعات فسیل است. یعنی انواع استخوانهای حرکتی، جمجمه، فک های زیرین و دندان ها و انگشتها که مربوط گونههای گیاهخواران مانند فیلها، اسبها، کرگدن و زرافههاست.
موضوع فسیلهای مراغه از قدیمی ترین پرونده های « لاهه» است
روز گذشته، رئیس دفتر حقوقی سازمان محیط زیست نیز نشست خبری با همین عنوان برگزار و توضیحاتی درباره چگونگی بازگرداندن فسیل های مراغه داد. داریوش کریمی گفت که فسیلهای مراغه یکی از موضوعات قدیمی پرونده لاهه است که ۳ سال قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بر اساس تفاهمنامه مشترک مطالعاتی و پژوهشی میان سازمان محیط زیست و یکی از دانشگاههای آمریکا انجام شد.
بر اساس این تفاهمنامه قرار شد فسیلهای اکتشافی از منطقه مراغه به یکی از دانشگاههای کالیفرنیا منتقل كنند و جمعی از کارشناسان به کاوش در منطقه بپردازند. در همان زمان برخی از این فسیلها در داخل ایران کدگذاری شدند و برخی دیگر برای شناسایی و کدگذاری به آمریکا منتقل شدند که این بر اساس قوانین مطالعات علمی و پژوهشی است و سازمان محیط زیست نیز برای ایجاد ظرفیتهای علمی این کار را انجام داد و قرار بود پس از اتمام کارهای پژوهشی فسیلها به ایران منتقل شوند. اما در آن سالها در ایران انقلاب اتفاق افتاد و فعالیتهای مشترک متوقف شد که یکی از این فعالیتها مربوط به فسیلهای مراغه بود.
بعد از انقلاب انتظار میرفت روابط بهبود پیدا کرده و کارها ادامه پیدا کند که اینچنین نشد. در سال دوم انقلاب سفارت آمریکا یا همان لانه جاسوسی به اشغال درآمد و ارتباط را دشوارتر کرد. به گفته مدیر کل حقوقی سازمان محیط زیست در سالهای۹۲ و ۹۳ با توجه به گشایشی که بین دو کشور اتفاق افتاده بود یکی از موضوعات که در دستور کار دیوان لاهه قرار گرفت و به بحث گذاشته شد، پرونده فسیلهای مراغه بود. نهایتاً در آبان ۹۳ در نشست جلسه استماع دیوان لاهه قضات دیوان به این نتیجه رسیدند که باید فسیلها به ایران عودت داده شود و بلافاصله پس از آن سازمان اقدامات خود را آغاز کرد.
از هر کشور چهار نهاد درگیر پرونده فسیلهای مراغه شد
چنانكه کریمی اعلام کرد سرانجام مهر ماه امسال امکان اعزام نیروهای ایرانی به آمریکا برای سنجش اصالت فراهم شد. گویا براین بررسی این موضوع هم فقط سازمان محیط زیست و دانشجویان کالیفرنیا درگیر نبودند بلکه از طرف ایران و آمریکا هر کدام ۴ نهاد را در این مسئله مسئول کرده و از طرف ایرانی سازمان حفاظت محیط زیست، دفتر حقوقی بینالمللی ریاست جمهوری، نماینده ایران در لاهه و دفتر حفاظت منافع ایران در واشنگتن درگیر موضوع شده بودند.مدیر کل حقوقی سازمان محیط زیست گفت: بر اساس برآوردهای صورت گرفته حدود ۱۵۰۰ قطعه فسیل در ایران وجود داشت و از روی آن انتظار داشتیم ۱۵۰۰ فسیل دیگر را از آمریکا دریافت کنیم. برخی از این فسیلها قبل از شناسایی به ایران منتقل شدهاند و هنوز از لابهلای گل بیرون نیامدهاند.
همچنین در دو دهه گذشته تعدادی از دانشجویان ایرانی موفق شدند در آمریکا روی این فسیل ها کار تحقیقاتی انجام دهند و از مجموعه فسیلها از زوایای مختلفی عکسهایی گرفته شده است. کریمی یادآور شد که برای جلوگیری از هر گونه اشتباه، بندی به قرارداد میان ایران و آمریکا اضافه شده است مبنی بر اینکه اگر در سالهای آینده هرگونه فسیلی از فسیلهای مراغه به هر نحوی در ایالات متحده شناسایی یا مقاله جدیدی در مورد آن منتشر شود باید به کشور ایران خسارت پرداخت کند.این موضوع تا حد زیادی این اطمینان را به ما میدهد که کشوری که این تعهد را میپذیرد یعنی دیگر فسیلی در آنجا باقی نمانده است. خوشبختانه زمانی این تفاهم انجام شد که حسننیت میان ایران و آمریکا وجود داشت و این حسننیت در برجام نیز تأیید شده است.
رسیدگی به پرونده درخواست غرامت متوقف شد
وی در خصوص درخواست غرامت از آمریکا گفت: دو پرونده در دیوان لاهه در خصوص فسیلهای مراغه وجود داشت که پرونده اول مربوط به استرداد فسیلها بود و پرونده دوم مربوط به درخواست غرامت و البته پرونده درخواست غرامت زمانی به جریان میافتاد که بازگشت فسیلها محقق نشود و با بازگشت آنها به کشور پرونده غرامت متوقف شد.