زیرا در گذشته حتی زمانی که تحریمها شدت نیافته بود نیز ارتباطات زیادی بین بازار سرمایه ایران و دیگر نقاط دنیا نبود. از دیگر عوامل عدم ورود سرمایهگذار خارجی به ایران زیرساخت نامناسب بازار و عدم ثبات اقتصادی است.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از تعادل ، تاکنون سرمایهگذارانی از کشورهای انگلیس، روسیه، آلمان، سوییس، چین، هند، ترکیه، لبنان، آفریقای جنوبی، امارات، نروژ، یونان، اندونزی، مالدیو، هنگ کنگ، عراق، پاکستان، سوریه، کویت، مالزی و افغانستان برای ورود به بازار سرمایه ایران اقداماتی را انجام دادند اما تنها برخی از فعالان بورسی از کشورهای انگلیس، ترکیه و کره جنوبی تاکنون توانستند کد بورسی دریافت کنند.
به گفته رییس بخش توسعه کسب و کار و عضو هیاتمدیره بورس مونیخ، بورس تهران برای سرمایهگذاران شناخته شده نیست و نیاز به معرفی بیشتر دارد. روبرت ارتل اضافه کرد: تاکنون سرمایهگذاران به دلیل تحریمها، توجهی به بازار سرمایه ایران نداشتند و این بازار نیز به روی سرمایهگذاران خارجی باز نبوده است. اکنون این بازار باید به جهان معرفی شود تا بتواند سرمایهگذار خارجی جذب کند.
وی درخصوص بازار سرمایه آلمان گفت: در آلمان مردم به اوراق قرضه دارای نرخ بهره عادت کردهاند و این نوع اوراق قرضه را میشناسند، بنابراین متقاضیان این اوراق تنها به جوامع مسلمان این کشور محدود میشود.
عضو هیاتمدیره بورس مونیخ اضافه کرد: اگر اوراق قرضه اسلامی بطور شفاف معرفی شوند و برای دارنده، بازده به همراه داشته باشند، میتوان به آینده آن خوشبین بود. یکی دیگر از موانعی که حل آن بسیار جدی است، موضوع شفافیت است. در بازارهای دنیا اطلاعرسانی و شفافیت از موضوعات بسیاری مهمی است که قوانین محکمی نیز در این خصوص وجود دارد اما در بازارهای ایران این مساله ممکن است که به دقت کشورهای دیگر نباشد. به همین منظور سازمان بورس نیاز دارد که نظارت دقیقتری را انجام دهد و یکی از راههای که سازمان در پیش گرفته است انتشار صورتحسابهای مالی شرکت به زبان انگلیسی است که هرچند حرکتی کوچک در شفافسازی اما مهم تلقی میشود.
پیششرطهای بازار برای جذب سرمایه خارجی
موضوع دیگر در جذب سرمایهگذاری خارجی، امنیت و ثبات اقتصادی و سیاسی است که برای سرمایهگذاران خارجی از اهمیت ویژهیی برخوردار است. به گفته یکی از فعالان بورس استانبول که برای بررسی بیشتر بازار سرمایه به ایران آمده بود، بازار سرمایه ایران نیاز به شناخت بیشتری دارد. این کارشناس بورس منطقه در گفتوگویی اظهار کرد که بازار سرمایه ایران به دلیل گستردگی خود یکی از بزرگترین بازارهای منطقه از نظر تنوع است و میتواند با اندکی تغییر به راحتی پذیرای سرمایه خارجی باشد. به عنوان مثال یکی از تغییرات ضروری در حوزه فناوری است زیرا نرمافزارهای بازار سرمایه ایران نیاز به بازتعریف دارد.
وی اضافه کرد: استانداردهای حسابداری با کیفیت، قوانین و مقررات مناسب و نیروهای واجد شرایط و قابل اعتماد ازجمله موارد اصلی مورد نیاز بازار سرمایه برای جذب سرمایهگذاران خارجی است.
در تایید این سخنان چندی پیش حامد سلطانی نژاد مدیرعامل بورس کالا گفته بود که برای تسهیل در ورود سرمایهگذاری خارجی به ایران برخی مقررات محدودیتهای بینالمللی رفع خواهد شد؛ علاوه بر این سامانه جدید در حال راهاندازی است.
پوشش ریسک، دغدغه اصلی سرمایهگذاران
یکی دیگر از اقدامات مهم به گفته احمد جمالی، مدیرکل دفتر سرمایهگذاریهای خارجی سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران، بازنگری جدی در آییننامه سرمایهگذاری خارجی است که باید زیر ساختهای قانونی به عنوان ابزار اصلی بازاریابی در این حوزه بهروز شود، زیرا سرمایهگذاران خارجی با تقاضای اطلاعات شفاف، به موقع و با کیفیت، به افزایش کارایی بازار نیز کمک میکنند.
البته مهمترین مساله در خصوص سرمایهگذاری خارجی، پوشش ریسک سرمایهگذاری خارجی است تا سرمایهگذار خارجی این اطمینان را در خصوص بازگشت پول خود نداشته باشد و نتواند ریسکها بازار را شناسایی کند. به همین منظور بازار سرمایه به جهت پوشش ریسک، پیشنهاد راهاندازی بورس ارز را مطرح کرد، اما به دلیل نوسانات نرخ ارز در حال حاضر این اقدام عملیاتی نشد و ظاهرا تا تکنرخی نشدن ارز، بورس ارز نیز راهاندازی نخواهد شد.